Чай Цюеше називається так через форму чайного листа, що нагадує язик горобця. Його аромат винятково насичений. Робиться з молодих бруньок листя вищого ґатунку, яке сушиться на вогні. В основному росте в повіті Мейтан провінції Гуйчжоу, яка є «чайною провінцією». Цей повіт знаходиться у південно-західному Китаї. Північ провінції Гуйчжоу називають «маленькою Цзянанью» (заріччя, правий берег Янцзи).
Високогірний чайний сад на висоті 1200 м над рівнем моря.
Не всі сорти чайного дерева використовують для приготування чаю. Для цього чаю ретельно відбирають сичуаньські середньо-і дрібнолисті види. Завдяки унікальним географічним умовам, відповідній температурі, родючому грунту, рясним дощам і росі, а також висадженню в чайному саду таких дерев, як османтус і гінкго, які посилюють розсіяне світло чайного саду і збагачують його екологічне середовище, виходить ранній чай, який дозріває раніше, ніж у інших місцях.
Вимоги до збору бруньок
Для того, щоб зібрати якісний чай, необхідно збирати його вручну. Вимоги дуже суворі: не можна збирати будь-які бруньки, потрібно дотримуватися 9 правил: не збирати в дощовий день, не можна збирати за раз кілька бруньок, порожнисті бруньки, відкриті бруньки, надмірно довгі, тонкі, короткі, з укусами комах, хворі бруньки. Усі бруньки мають бути: м'ясисті, свіжі, ніжні, стрункі, акуратні.
Технологія обробки
Після збору свіжих, ніжних бруньок потрібно відразу починати їхню обробку, етапи наступні: "фіксація зелені", прибирання чайної смужки руками, формування, сушіння. Високотемпературна фіксація запобігає ферментативному окисленню. Вона зберігає зелений колір чаю, і водночас під впливом вологи всередині бруньки відбуваються різні фізико-хімічні зміни – цим закладається основа кольору та аромату. Прибирання чайної смужки руками та формування відповідають за процес формування чайного листа, аромат, смак. Сушіння означає усунення внутрішньої вологи чайного листя, щоб вміст вологи було нижче 5-7%, що спрощує зберігання чайного листя, а також сприяє фіксуванню кольору, аромату та якості чайного листя.
Сухий лист чаю плоский, рівний, правильний, ніжно-зелений, соковитий із легким рослинним ароматом. При заварюванні краще використовувати склянку, тоді під дією води чай почне розкручуватися і поступово відкриватися. Аромат чаю ніжний, насичений, запашний, чайне дно світле жовто-зелене. Ворсинки чайного листа плавають поверх чайного дна. Смак свіжий, солодкуватий, зволожуючий. Після пиття залишає в ротовій порожнині свіжий аромат з тривалим післясмаком.
Спосіб заварювання: спочатку нагрійте чашку теплою водою. Візьміть 3-5 г чаю, засипте в чашку і додайте воду 85-90°С, щоб чай і вода змішалися рівномірно. Через 2 хвилини можна пити чай, листя не потрібно промивати. Перш ніж пити чай, спочатку відчуйте його аромат, подивіться на колір чайного відвару, потім пийте маленькими ковтками.
Властивості чаю:
Основні | |
---|---|
Виробник | Османтус |
Країна виробник | Китай |
Тип чаю | Зелений чай |
Склад чаю | Моночай |
Смакові інгредієнти | Натуральні |
Форма випуску | Розсипний |
Розмір чайного листа | Дрібнолистовий |
Вага | 50 г |
Упаковка | Паперовий пакет |
Подарункова упаковка | Ні |